BLOG MMstudio

Spletna predloga ali unikatna spletna stran?

Objavljeno: 09.12.2020
Spletne agencije se ločimo na tiste, ki za postavitev spletne strani uporabljajo t.i. predloge oziroma angleško templates, in tiste ki uporabljamo lastno znanje in razvoj. Kakšna pa je pravzaprav razlika med njima? Prednosti in slabosti ene in druge, ter zakaj je to zelo pomembno pri delovanju in uporabi spletne strani, vam odgovorimo v spodnjem prispevku.
Ko se odločate za postavitev spletne strani ali trgovine so na najvišjih mestih želja vsekakor hitrost nalaganja, seo oz. optimizacija spletne strani, dobra uporabniška izkušnja, enostavno urejanje, možnost za nadgradnjo funkcionalnosti, predvsem pa unikaten izgled spletne strani. Prav izgled spletne strani je namreč eden od prvih lastnosti, ki jih bodo opazili bodoči obiskovalci vaše spletne strani.

Spletne agencije se ločimo na tiste, ki za postavitev spletne strani uporabljajo t.i. predloge ali angleško templates, in tiste, ki uporabljamo lastno znanje in razvoj. Ne zgodi se sicer redko, da agencije, ki uporabljajo predloge in jih po večini kupijo za nekaj deset evrov, nato pa jih uporabijo več stokrat, brez slabe vesti trdijo, da so za vas pripravili unikatno oblikovanje in izdelavo spletne strani.

Največkrat se za tovrstno prakso izdelave spletne strani, s pomočjo predlog, odločajo mikro podjetja z enim ali le nekaj zaposlenih oz. pomanjkanjem strokovnega kadra. Če pa malo raziščemo trg pa hitro ugotovimo, da se na seznamu znajdejo tudi precej velike in uveljavljene agencije.



Zakaj je uporaba predlog tako zelo slaba?


Na prvi pogled sicer bistvene razlike ne boste opazili. Cenovno dostopnejša ponudba, ki vključuje izdelavo spletne strani s pomočjo predloge, se vam bo morda zdela celo kot zadetek v polno. Žal pa navadno ni vse tako idealno.

Spletne predloge so skupek prednarejenih elementov spletne strani, z namenom  večkratne uporabe. Ker so po svoji zasnovi dostikrat precej kompleksne ne omogočajo tako željene prilagodljivosti. Po večini se sicer da spreminjati barvno shemo, stil in velikost pisav, zamenjati kakšno sliko ali tu in tam narediti malenkostno spremembo. Vendar tako kot vaš posel ni enak konkurentu ali še slabše čisto nepovezani dejavnosti, tudi vaša spletna stran ne more biti zasnovana kot nekaj tisoč drugih. Če ne drugega, si boste na določeni strani zaželeli nek poseben izpis, ki bo definiral vaše podjetje. Vprašanje, če bo predloga omogočala tovrsten poseg. Verjemite, po večini ga ne!

Spletne predloge so praviloma vezane na določen odprtokodni sistem, kot npr. Wordpress, Joomla, OpenCart, Magento, Shopify in podobno. Tako vam lahko kar z gotovostjo trdimo, da bo vaša spletna stran za osnovo uporabljala preddefinirano predlogo, v kolikor bo postavljena na enem od omenjenih CMS-jev. Tudi spletni servisi kot npr. Wix ali Squarespace uporabljajo zgolj predloge na katerih samostojno gradite spletno stran. Zatakne pa se v trenutku, ko je potrebno narediti spletni obrazec ali določeno funkcionalnost v spletni trgovini.

Težava spletnih predlog je predvsem izredno zapleten sistem programske kode in knjižic. Vse to pa vpliva na počasnejše nalaganje spletne strani v brskalnikih, neprilagojenost mobilnim napravam, bistveno slabši možnosti optimizacije ter veliki izpostavljenosti varnostnih tveganj. Vse to pa močno vpliva na pozicioniranje vaše spletne strani med rezultati iskanj v Googlu.

Funkcionalnost in elementi spletne predloge so resnično zapleteni. Ker z enim izdelkom oz. skupkom kode želijo zadovoljiti kar največje število uporabnikov, je njeno okostje sila zapleteno. Vaša spletna stran pa bo morda »uporabila« le nekaj procentov te kode, vse ostalo bo le balast, ki otežuje prilagajanje in upočasnjuje nalaganje. Najbolj slikovit primer bi lahko bil kar iz avtomobilskega sveta. Zamislite si, kako bi izgledal vaš novi jekleni konjiček, če bi želel zadovoljiti vsem kupcem. Nekdo si želi športen avto, drug terenca, nekdo kabrio, drug karavana, spet tretji bi potreboval dostavno vozilo ali kombi ali pa kar avtodom. Končni izdelek bi bil sila zmeden in neuporaben, kajne?

Prednost predlog je predvsem na strani izdelovalca, saj mu za minimalen trud, v kratkem času omogoča bogat izplen. Spletne predloge so kot že rečeno, dostopne za simbolične zneske, največ jih naredijo predvsem programerji iz Indije in vzhodnega bloka. Prav tu pa se skriva druga past in po našem mnenju ključni problem. Ker so spletne predloge v svoji zasnovi kompleksne, saj hočejo istočasno zadovoljiti kar najširši krog odjemalcev, je njihovo vzdrževanje, predvsem pa prilagajanje zelo težavno. Sam izdelovalec morda še ve, kako in kaj je potrebno narediti za dosego določene spremembe. Nekdo, ki je predlogo le kupil in vam jo morda celo za stokrat dražje preprodal, ne pozna njene zgradbe. Velikokrat samooklicani strokovnjaki niti nimajo programerskega znanja, da bi naredili kar si želite. Kdo vam bo potem naredil nujno potrebne spremembe ali dodal novo funkcionalnost?

BODITE POZORNI: V zadnjem času ogromno ponudnikov po precej sumljivih cenah ponuja izdelavo spletne strani. Že res, da se da za nekaj deset eurov, kupiti spletno predlogo na kateri postaviš spletno stran. Vendar bo identično spletno stran imelo širom sveta lahko tudi tisoče drugih. Predvsem pa se zavedajte, da takšne spletne strani kasneje ni moč praktično nič kaj dosti spremeniti. O specifičnih ali naprednih funkcionalnostih, ki bi vas postavila nad konkurenco, pa niti ne razmišljajte. Kupovati poceni ni vedno pametno in se kasneje nemalokrat izkaže kot precej drag nakup.
 

Spletna stran izdelana po željah in potrebah posameznega kupca


Torej, kaj je boljša rešitev od spletne predloge? Vsekakor spletna stran, ki bo narejena le za vas oz. vaše podjetje. Le lasten razvoj in strokovno izpopolnjen kader programerjev in oblikovalcev, vam lahko izdela spletno stran po vaših željah in zamislih. Med pogovorom s tovrstno spletno agencijo nikoli ne boste dobili odgovora, da se nekaj ne da narediti, ali občutka, da sogovornik tega pač ne zna. Da se skorajda vse, le znanje in lasten razvoj je potrebno imeti.

Spletne strani, narejene izključno za vas, s seboj ne bodo nosile popolnoma nič odvečnega balasta. Kod in elementov bo le toliko kolikor jih dejansko vaša spletna stran potrebuje. To pa bo vplivalo na bistveno boljšo uporabniško izkušnjo oz. UX. Posledično bodo obiskovalci zadovoljnejši, saj bo stran prilagojena prav njim in njihovim poizvedovanjem. Vsak element bo z razlogom na določenem mestu na spletni strani, vsaka funkcionalnost bo služila svojemu namenu in ne bo tam samo zato, ker je pač vključena v predlogo oz. je »programer« ne zna odstraniti.




Velik plus pri odločitvi za unikatno spletno stran, je poleg popolne prilagoditve vašim potrebam, predvsem zagotavljanje podpore in vzdrževanje brez omejitev. Ekipa, ki bo izdelala spletno stran od začetka, bo vedno znala narediti spremembe in popravke kakršne si boste želeli. Ker je koda, ki jo spišejo sami prečiščena in urejena, predvsem pa, ker jo poznajo, bo delo opravljeno relativno hitro in brez zapletov. To pa za naročnika pomeni predvsem manjše stroške in čimprejšnje nemoteno nadaljevanje poslovanja.


Prednosti in slabosti


Spletne predloge:

 

•    Hitrost izdelave
•    Cenejša kot »stran po meri«
•    Omejena prilagodljivost
•    Omejene funkcionalnosti
•    Počasnost
•    Bistveno slabši SEO
•    Mnoge predloge ne delujejo na vseh brskalnikih ali napravah
•    Več tisoč spletnih strani je lahko narejeno zgolj na eni predlogi. Unikatnost torej odpade.
•    Varnostna ranljivost
•    Zaradi ogromno balasta težje za urejanje in vzdrževanje


Unikatne spletne strani:

 

•    Unikaten izgled
•    99,99% prilagodljivost
•    Prijazno do SEO
•    Hitrost nalaganja spletne strani
•    Zagotovljen razvoj, podpora in vzdrževanje razvijalcev
•    Testirano delovanje za vse pomembnejše iskalnike in naprave
•    Bistveno boljša varnost
•    Rast in nadgradnje sorazmerno z rastjo podjetja
•    Enostavno urejanje, saj je stran narejena prav za vas


Povzetek

 

Naj vas pri izbiri ponudnika spletnih storitev ne zavedejo smešno nizke cene. Predvsem v zadnjem obdobju opažamo sunkovit porast cenovno dostopnih izdelovalce spletnih strani. Zato, preden se odločite za potrditev nakupa nove spletne strani, le preverite na čem bo zgrajena in kako je z morebitnimi modifikacijami in vzdrževanjem.

V MMstudiu vam nudimo izdelavo popolnoma unikatnih spletnih strani. Vsi spletni projekti so pri nas narejeni na podlagi lastnega razvoja, znanja in več kot 15 letnih izkušenj naših strokovnjakov.


Potrebujete usluge uspešne spletne agencije?


Izdelava spletne strani je izjemno pomemben korak, saj je od tega v veliki meri odvisen tudi velik del vašega poslovanja. V kolikor se sami zavedate pomembnosti spletnega nastopa, si želite uspešne in unikatne spletne strani, potrebujete uspešnega spletnega partnerja, potem nas brez zadržkov kontaktirajte na tel. št. 070/860-812 ali pa nam pošljite elektronsko sporočilo na: info@mmstudio.si.

Naše prijazno osebje bo prisluhnilo vašim vprašanjem, vam svetovalo pri nadaljnjih korakih in poskrbelo za uspešno in dolgotrajno sodelovanje.  

OZNAKE
spletne strani optimizacija personalizacija spletne strani izdelava spletne strani unikatne spletne strani funkcionalnost spletne strani izdelava spletnih strani uporabniška izkušnja prenova spletne strani spletna stran spletna trgovina idealna persona pristajalna stran konverzija navigacija vsebina urejevalnik spletnih strani slovenski cms minitron sistem cms spletni nastop lasten cms unikatna spletna stran spletna agencija izdelava spletne trgovine vavčer za digitalni marketing mobilna aplikacija rezervacijska platforma cta besedilo na spletni strani gdpr varstvo osebnih podatkov google analitika vrhunsko oblikovanje kvalitetno programiranje spletna stran po meri ključ do uspeha seo optimizacija ux design optimizacija spletne strani piškotki wordpress kako narediti spletno stran društvo člani portal za društvo iskalnik izvajalcev po regijah portal za člane društva registracija članov digitalna prijavnica na dogodke design odziven design hiter nakup seo optimizacija marketing spletna prodaja izdelava spletnih trgovin poceni izdelava spletne trgovine prenova spletne trgovine crm sistem erp sistem funckionalnosti spletne trgovine postavitev spletne trgovine sistemi za spletno trgovino magento woocommerce opencart minitron shopify spletni konfigurator izdelava spletnega konfiguratorja konfigurator ponudbe vodenje zalog normativi black friday cyber monday črni petek spletni ponedeljek hitrost spletne strani google ux trgovina varna spletna trgovina zaprtokodni sistem varno nakupovanje google oglaševanje digitalni marketing e-mail oglaševanje mailing seznam marketinška strategija blog e-poštni seznam cta program zvestobe video vsebine organski doseg cms cms sistem minitron varnost vsebinski marketing oglaševanje google ads google oglaševanje socialna omrežja facebook oglaševanje b2b podjetja b2b marketing privlačna spletna stran video vsebina spletno oglaševanje video video produkcija video izobraževanja webinar video predstavitev digitalni marketing 2021 video marketing chatboti ugc - user generated content influencerji facebook objave mmstudio engagement facebook ads analiza e-mail marketing povečajte e-poštni seznam seo ppc email marketing google analitika 4 ga4 google analitics optimizacija spletnih strani seo optimizacije google spletni iskalniki spletni iskalnik analiziranje spletne strani ključne besede spletni uspeh spletni uporabnik vodenje socialnih omrežij pozitivna uporabniška izkušnja cgp celostna grafična podoba spletnih trgovin google analytics spletna analitika spletno mesto google ads fotografija pametni telefon fotoaparat slikanje artikov photoshop ps photoshop express urejanje fotografije za splet cms seo optimizacija spletne strani on-site optimizacija
PRIDOBITE PONUDBO
Zagotovite si brezplačno ponudbo ali pa si pridobite dodatne informacije glede naših storitev in rešitev. Naša ekipa vas bo kontaktirala v najkrajšem možnem roku.