BLOG MMstudio
kako narediti spletno stran

Spletni trendi 2024

Objavljeno: 12.01.2024
Leto 2024 prinaša kar nekaj novosti na področju spletnega oblikovanja. Tokrat vam jih izpostavljamo nekaj tistih, ki bodo po našem mnenju najbolj zaznamovali nekaj naslednjih let.
 

1. Generiranje vsebin s pomočjo umetne inteligence


Generiranje slikovnega materiala z uporabo umetne inteligence bo velik trend leta 2024. Vizualni elementi na spletnem mestu so zelo pomembni, saj si ljudje bolj verjetno ogledajo sliko, videoposnetek ali animacijo kot pa preberejo besedilo.



Do zdaj je bilo ustvarjanje unikatnih fotografij in grafik težavno in drago. Privoščili so si jih lahko le največja podjetja. Toda z vzponom umetne inteligence in novih orodij za oblikovanje se stvari spreminjajo. Sedaj lahko ustvarite skoraj kakršen koli motiv po resnično dostopnih cenah. Potrebujete sliko modrega psa v Božičkovi kapi? Ni problema, za to bo poskrbela umetna inteligenca.

Iz tega sledi, da bomo videli vse več prilagojenih grafik za posamezno spletno stran. To pomeni, da se “stock” oz. generične fotografije, ki so se do sedaj množično podvajale po različnih spletnih straneh počasi poslavljajo.

 

2. Mikrointerakcije


Mikrointerakcije se nanašajo na majhne, interaktivne elemente na spletnem mestu, ki se odzivajo na dejanja uporabnika, kot je premikanje miške nad gumb ali klik na ikono. Te interakcije so pogosto subtilne, a uporabniški izkušnji dodajo znatno angažiranost in intuitivnost.



V zadnjih letih so spletna mesta postala preveč animirana in interaktivna – do te mere, da ustvarjajo slabo in nedostopno uporabniško izkušnjo. Mikrointerakcije se temu lahko zoperstavijo z vključitvijo zabavnih in za uporabnika pomembnih interakcij, ki dopolnjujejo (namesto prevladujejo) vsebino in obliko spletnega mesta.

Odlične mikrointerakcije izboljšajo uporabniško izkušnjo funkcionalno in čustveno, tako da usmerjajo uporabnike k izvajanju določenih dejanj na spletnem mestu, hkrati pa naredijo ta dejanja veliko bolj prijetna.
 

3. Preprosta in jasna navigacija


Spletne strani postajajo čadalje obsežnejše in vsebinsko bogate. Posledično to pomeni vse več informacij in podatkov, ki jih želimo prikazati, z namenom pritegnitve pozornosti uporabnika.

Da bomo ob poplavi informacij obdržali pozitivno uporabniško izkušnjo bo potrebno vse več pozornosti nameniti jasni in preprosti navigaciji. Uporabnik bo moral ob vsakem trenutku točno vedeti kje se nahaja in kaj mu je še na voljo.


4. Masivna tipografija, ki deluje kot grafični element




Presenetljivo je, da kljub vse večji obsedenosti s slikami, ki jih ustvarja AI, še vedno največjo sporočilnost dosežemo s tekstom. Trendi v 2024 gredo v smeri vse večjih tekstov z uniktnimi fonti. Zakaj pa je temu tako? Enostavno smo prisiljeni v poplavi vse več informacij na spletni strani minimizirati naslove in hitro ter jasno povedati bistvo. Posebno oblikovanje tipografije pa poskrbi za več pozornosti in tretiraje sicer monotone pisave kot grafični element na spletni strani.


5. Bento mreža (BentoGrid)


Naslednji vroč trend spletnega oblikovanja, ki postaja vse bolj priljubljen, je mreža Bento ali Bentogrid. Pri teh mrežah želimo razvijalci in oblikovalci spletnih strain doseči, da so vedno videti urejene in organizirane ter dajejo enoten občutek.

Če ste se kdaj spraševali, kako strukturirati svoje spletno mesto, izberite mrežo Bento. V zadnjih mesecih smo videli nekaj zanimivih primerov in verjamemo, da bo ta trend postopoma postal stalnica.



Vendar pa pri Bento mreži obstajajo prednosti in slabosti. Glavna slabost je, da lahko hitro postane nekoliko preobremenjeno in neurejeno, če se ne uporablja previdno - kot je naprimer razmetana miza. Zato je ključnega pomena, da ta pristop uporabljate zmerno in upoštevate pozitivno uporabniško izkušnjo.


6. Spletno mesto v temnem načinu


Temni način prikaza spletne strani je trenutni trend v spletnem oblikovanju, ki bo zagotovo ostal tudi po letu 2024. Temna shema uporabnikom omogoča, da prilagodijo svojo izkušnjo spletne strani tako, da se odločijo, ali bi želeli "svetel" ali "temen" način, in prilagodijo uporabniško izkušnjo načinu, ki jim je ljubši.



Številni uporabniki namreč menijo, da so slogi v temnem načinu lažji za branje in interakcijo, ljudem pa možnost preklopa doda novo dimenzijo uporabe spletne strani.

Ker se vse več spletnega prometa preteče preko mobilnih naprav je tovrstna možnost dodana vrednost za uporabnika. Temni način lahko tudi zmanjša obremenitev oči, zlasti pri šibki svetlobi, in celo zmanjša porabo baterije, zaradi česar je priljubljen slog zlasti za mobilne uporabnike.


7. Barvni prelivi (Ultra Gradients)


Ko je Instagram vrnil gradiente oz. prelive barv v svoj logoti je sprožil nov trend v spletnem oblikovanju. Grafični oblikovalci in blagovne znamke so opazovali vpliv in odziv ljudi na ta nov trend ter ugotovili, da lahko barvni prelivi povečajo privlačnost spletnih strani, fotografij in logotipov.



Ker govorimo o trendih spletnega oblikovanja, se osredotočimo na to. Če želite ustvariti spletno stran iz nič ali prenoviti svojo staro, lahko razmislite o dodajanju barvnih prelivov. Izberite črno-belo kombinacijo ali poudarjanje CTA-jev v živahnih tonih. Če želite uporabiti bolj izrazito barvno paleto, lahko uporabite prelive v ozadju za fotografije ali celotne odseke in prekinete z belim (whitespace) prostorom.


Zaključek


Tokrat smo vam predstavili le nekaj od trendov, ki bodo zaznamovali tako leto 2024 kot tudi nekaj naslednjih let. V kolikor ocenjujete, da vaša spletna stran izgleda že rahlo v “letih” in je potrebna oblikovne in vsebinske prenove ne oklevajte in pokličite enega od naših strokovnih sodelavcev, ki vam bo svetoval ter predstavil še več novih trendov.


Zaupajte izdelavo spletne strani strokovni ekipi z več kot 15 letnimi izkušnjami!


Če imate težave pri izdelavi spletne strani ali nimate časa za njeno izdelavo, se lahko obrnete na naše podjetje MMStudio. Naši strokovnjaki vam bodo pomagali pri izdelavi spletne strani, ki bo odražala vaše poslovanje in vaše cilje. Zagotavljamo vam kakovostno izdelavo spletne strani, prilagojeno vašim željam in potrebam.

Za več informacij o naših storitvah izdelave spletnih strani se obrnite na nas preko naše spletne strani ali nas kontaktirajte po telefonu.

Z veseljem vam bomo pomagali pri izdelavi spletne strani, ki bo prinesla rezultate.
 
Pošlji
OZNAKE
spletne strani optimizacija personalizacija spletne strani izdelava spletne strani unikatne spletne strani funkcionalnost spletne strani izdelava spletnih strani uporabniška izkušnja prenova spletne strani spletna stran spletna trgovina idealna persona pristajalna stran konverzija navigacija vsebina urejevalnik spletnih strani slovenski cms minitron sistem cms spletni nastop lasten cms unikatna spletna stran spletna agencija izdelava spletne trgovine vavčer za digitalni marketing mobilna aplikacija rezervacijska platforma cta besedilo na spletni strani gdpr varstvo osebnih podatkov google analitika vrhunsko oblikovanje kvalitetno programiranje spletna stran po meri ključ do uspeha seo optimizacija ux design optimizacija spletne strani piškotki wordpress kako narediti spletno stran društvo člani portal za društvo iskalnik izvajalcev po regijah portal za člane društva registracija članov digitalna prijavnica na dogodke design odziven design hiter nakup seo optimizacija marketing spletna prodaja izdelava spletnih trgovin poceni izdelava spletne trgovine prenova spletne trgovine crm sistem erp sistem funckionalnosti spletne trgovine postavitev spletne trgovine sistemi za spletno trgovino magento woocommerce opencart minitron shopify spletni konfigurator izdelava spletnega konfiguratorja konfigurator ponudbe vodenje zalog normativi black friday cyber monday črni petek spletni ponedeljek hitrost spletne strani google ux trgovina varna spletna trgovina zaprtokodni sistem varno nakupovanje google oglaševanje digitalni marketing e-mail oglaševanje mailing seznam marketinška strategija blog e-poštni seznam cta program zvestobe video vsebine organski doseg cms cms sistem minitron varnost vsebinski marketing oglaševanje google ads google oglaševanje socialna omrežja facebook oglaševanje b2b podjetja b2b marketing privlačna spletna stran video vsebina spletno oglaševanje video video produkcija video izobraževanja webinar video predstavitev digitalni marketing 2021 video marketing chatboti ugc - user generated content influencerji facebook objave mmstudio engagement facebook ads analiza e-mail marketing povečajte e-poštni seznam seo ppc email marketing google analitika 4 ga4 google analitics optimizacija spletnih strani seo optimizacije google spletni iskalniki spletni iskalnik analiziranje spletne strani ključne besede spletni uspeh spletni uporabnik vodenje socialnih omrežij pozitivna uporabniška izkušnja cgp celostna grafična podoba spletnih trgovin google analytics spletna analitika spletno mesto google ads fotografija pametni telefon fotoaparat slikanje artikov photoshop ps photoshop express urejanje fotografije za splet cms seo optimizacija spletne strani on-site optimizacija
PRIDOBITE PONUDBO
Zagotovite si brezplačno ponudbo ali pa si pridobite dodatne informacije glede naših storitev in rešitev. Naša ekipa vas bo kontaktirala v najkrajšem možnem roku.